BPA Woerden

BPA Woerden

Carrosserieweg 3 Woerden
 • Opdrachtgever BPA
 • Architect HD architecten
 • Projectstatus Gerealiseerd in 2017

Project Gegevens

 • Opdrachtgever BPA
 • Architect HD architecten
 • Opdracht Architect
  Projectmanagement
 • Projectstatus Gerealiseerd in 2017
 • Locatie Carrosserieweg 3
  Woerden
 • Projectgrootte 10.400 m2 bedrijfsgebouw

BluePrint Automations (BPA) uit Woerden is gespecialiseerd in het engineeren, fabriceren, leveren en ondersteunen van flexibele verpakkingssystemen. De groei die het bedrijf de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, maakte dat de huidige huisvesting te klein werd en de behoefte ontstond voor een groter bedrijfsgebouw. 

Planlocatie 

De nieuwbouw is gerealiseerd op het oude terrein van de Den Oudsten fabriek in Woerden gelegen aan de rand van de stad. De kavel vormde niet alleen de stadsrand en entree, maar was daarbij ook de overgang tussen de stedelijke (bedrijfs)bebouwing en het open landschap.

Momenteel wordt inmiddels ook gewerkt aan een uitbreiding van het nieuwbouwpand wat volledig in hout uitgevoerd gaat worden. 

Na de oplevering in 2017 bleek al snel dat het bedrijf uit zijn voegen begon te groeien. Plannen voor uitbreiding ontstonden, waarbij we ditmaal de ambitie hebben gestimuleerd om voor volledig houtbouw te gaan. Al geruime tijd streven we naar ontwerpen gebaseerd op een visie van biobased en circulair ontwerp. Met het voorstel voor een houten bedrijfsuitbreiding sluiten we aan bij de wens van BPA om de CO2-voetafdruk op de leefomgeving zo laag mogelijk te houden.

Het ontwerp omvat een flexibel ontworpen bedrijfshal van ongeveer 6000m², die ook kan worden opgedeeld in losse bedrijfsunits. Elementen in het gevelontwerp, zoals het verticale ritme, verwijzen naar de bestaande vormtaal van de naastgelegen hoofdvestiging van BPA. Ons streven was om zoveel mogelijk natuurlijke materialen toe te passen. Met uitzondering van de vloer en het dak is dit gelukt. Het gebouw heeft een volledig houten hoofddraagconstructie en houten gevel, waardoor in totaal circa 465 ton CO2 in het hele gebouw is opgeslagen. Daarnaast vormt de integratie van groen in de gevel een basis voor het stimuleren en vergroten van de biodiversiteit.

De eerste paal is inmiddels ook geslagen en naar verwachting is de oplevering in het laatste kwartaal van 2024. 

Functionalistisch ontwerp

De nieuwbouw voor BPA is ontworpen vanuit de visie van de ideale bedrijfsvoering. Het gebouw dient deze optimaal te ondersteunen. Er is ruimte gecreëerd voor een kantoor-, magazijn-, fabricage- en opslagfunctie.

Materialisatie

Staal en glas zijn veel toegepaste materialen bij de BPA-verpakkingsmachines. Hieruit is de inspiratie ontstaan voor de keuze van de basis gevelbekleding. Een industriële uitstraling door stalen profielplaten, uitgevoerd in een warme aarde kleurtint die het gebouw, door invloed van de zon, afwisselende kleurnuances geeft. De hoofdaccenten in de gevel, de hoofdentree en het zonneterras, zijn met betonnen kaders omhuld. Het gebouw is vormgegeven om zowel opdeling als uitbreiding mogelijk te maken met het oog op toekomstig alternatieve aanwenbaarheid.